6 Yaş Oyuncak Tavsiyesi

6 Yaş Oyuncak Tavsiyesi

Çocukların gelişim süreci oldukça uzun bir evredir. Bu nedenle 6 yaş döneminde çocukların gelişimin destekleyecek aktiviteler içerisinde yer almaları gerekir. 6 yaş oyuncak tavsiyesi bu yaştaki çocukların gelişimine katkı sağlayacak aktivite ürünleri arasında yer alır.

6 yaş dönemi el becerilerinin geliştiği, zihinsel gelişimin büyük ölçüde tamamlandığı bir dönemdir. Bu nedenle oyuncak seçimi yapılırken çocukların el becerilerini gösterecekleri oyuncakların tercih edilmesi önemlidir. Ayrıca gelişen zihnin sürekli çalışmasına katkı sağlayacak ürünler seçilmelidir.

Oyuncakların en önemli görevi çocukları eğlendirmektir. Ancak seçilen oyuncakların eğlenceli ile sınırlı olmaması aynı zamanda çocukların öğrenmesine katkı sağlaması gerekir. Bu nedenle ebeveynlerin 6 yaşında olan veya 6 yaşına girecek çocukları için doğru oyuncakları seçmeleri gerekir. Oyuncak seçmekte kararsız kalanlar için hazırladığımız bu içerik yardımcı olacaktır.

6 Yaş Oyuncak

Çocuklar 720 aylık ya da 6 yaşına ulaştıklarında oyun oynamaya devam ederler. Bu yaşa ulaşan çocukların oynadığı oyuncaklar diğer yaşlardaki çocukların oynayacakları oyuncaklardan biraz daha farklıdır. Çocuğun okul yaşına ulaşması, becerilerinin artması ve kendi isteklerinin olması oyuncakların da bu özellikleri içermesine neden olur.

6 yaş oyuncaklar eğlendirmenin dışında eğitici özelliklere sahip olmak zorundadır. Bu sayede eğlenirken geçirilen vakitte yeni şeyler öğrenmeleri de mümkün olur. Yeni bilgilere sahip olan çocuklar kendilerini daha mutlu hissederler. Bunun dışında büyüdüklerinin farkına varırlar. Böylelikle oyuncak seçerken küçük yaş grubuna hitap eden oyuncaklar yerine onlara öğretici de oyuncakları tercih etmeye başlarlar.

Boyama kitapları, yapbozlar, hafıza kartları ve oyuncak setleri 6 yaşındaki çocukların öğrenmelerine de yardım edecek oyuncak türleri arasında bulunur. Örneği satın alınan boyama kitabını bitiren çocuk farklı özelliklerdeki boyama kitabı seçerek farklı resimleri boyamak istemeye başlar.

6 Yaş Oyuncak Çeşitleri

Oyuncak üreticileri 6 yaş çocukların dikkatini çekmek için çok farklı özelliklere sahip oyuncakların üretimini ve satışını yaparlar. Çeşitliliğin çok fazla olması ve her geçen gün yeni çeşitlerin eklenmesi oyuncak seçimini zorlaştırır. Ancak çocukların ilgisini çeken, onları oynarken eğiten ve en çok tercih edilen oyuncak çeşitleri şunlardan oluşur;

1.Boyama kitapları:

6 yaşına ulaşan çocuklar için boyama kitapları en çok tercih edilen oyuncaklar arasında bulunur. Bu kitaplar yaş grubuna uygun olarak tasarlanan resimlerden oluşurlar. Çocuklar sahip oldukları boya kalemlerini kullanarak kitapları boyarlar. Tercih ettikleri renkler çocukların hayal gücünü ortaya koyar. Örneğin boyama sonunda mor bir ineğin ortaya çıkması mümkündür. Ayrıca boyama yaptıkça çocukların el becerileri gelişimini tamamlar. Zaman içerisinde çocuklar resmi boyarken çizgileri taşırmamayı öğrenirler. Bunun dışında resme olan yeteneğin erken yaşlarda ortaya çıkmasına yardımcı olurlar.

2.Yapbozlar:

Her yaş grubunda oyuncak olarak tercih edilebilecek yapbozlar 6 yaş için daha küçük parçalardan oluşur ve daha zorlayıcıdır. Yapbozda parça sayısı arttıkça doğru parçaların bulunması yapbozun tamamlanma süresi artar. Doğru parçayı bulmak için uğraşan çocuklar zihinlerini ve görsel hafızalarını kullanma imkanı bulurlar. Ayrıca yapboz yapmaya alıştıkları takdirde daha çok parçalı yapbozları yapmayı öğrenirken aynı zamanda da eğlenirler. Özellikle yapbozun tamamlanmasıyla ortaya çıkacak resim merak uyandırdığından çocuklar hemen tamamlamak için azim gösterirler.

3.Eşleştir oyuncakları:

6 yaşına ulaşan çocukların zihinsel gelişimleri büyük ölçüde tamamlanmış olduğundan eşleştir oyuncakları onları çok memnun eder. Birbirinin aynı olan iki parçanın eşleştirilmesi sayesinde çocuklar kendilerini daha akıllı ve başarılı hissederler. Ayrıca eşleştirilen parçalar arasındaki bağlantı veya uyumu kavrama imkanı bulurlar. Örneğin mesleklerle ilgili eşleştirme oyuncakları çocukların meslekleri kavramasına yardımcı olur. Örneğin doktorlara ait bir ekipmanı gördüklerinde onun doktor tarafından kullanıldığını kolayca anlamaya başlarlar.

4.Doktor setleri:

Doktor setleri 6 yaş oyuncak tavsiyesi olarak alınabilecek önemli oyuncaklardır. Çocukların mesleklere ilgi duymaları doktor setlerini oynamalarını kolaylaştırır. Arkadaşları veya kardeşleriyle hasta tedavi etmeyi doktor ekipmanlarıyla yaparlar. Bu da eğlencelerini daha etkili kılar. Doktor setleri hem kız hem de erkek çocukların ilgi gösterdiği oyuncaklar arasında bulunur.

5.Hafıza kartları:

Hafıza kartları çocukların hafızalarına hitap eden oyuncaklardır. Bu oyuncakları oynamaları onların gözlem kabiliyetlerinin gelişmesine yardımcı olur. Bu kartlar ön yüzleri kapalı olarak yerleştirilir ve kartlar tek tek açılarak aynı kartları bulmaları sağlanır. Bu oyuncaklarla oynamaları için ebeveynlerinin veya onlardan büyük kardeşlerinin yardımcı olması önemlidir. Hafıza kartları hayvan, meyve, sebze, meslek veya araç gibi figürleri içerir. Bu sayede çocukların bilmedikleri konuları öğrenmelerine de yardımcı olur.

6.Mutfak setleri:

Mutfak setleri hem kız hem erkek çocuklarına hitap eden oyuncaklardandır. Bu setler sayesinde yemek pişirme, evcilik, pasta yapma ve mutfak temizleme alışkanlıklarının kazanılması mümkün olur. Bu oyuncakların gelişmiş türlerinde yer alan düğmeler ve komutlar sayesinde çocuğun mutfakta hem eğlenmesi hem de öğrenmesi mümkün olur.

7.Araç setleri:

Araç setleri 6 yaşındaki erkek çocuklar için tercih edilebilecek önemli oyuncaklardandır. Bu setler sayesinde araba yarışı, şoförlük ve yolculuk temalı oyunlar oynamaları mümkün olur. Ayrıca set halinde satılan oyuncaklar sayesinde araçları keşfetmeleri kolaylaşır. Set içerisinde bulunan traktörün ne işe yaradığı, otomobilin işlevi veya araçların ayırt edici özelliklerini kavramaları mümkün olur.

8.Kelime oyunları:

6 yaş çocuklar için kelime oyunları önem taşıyan oyuncak çeşitlerindendir. Bu oyunlar sayesinde çocukların basit kelimeleri kavramaları mümkün olur. Kartlarda veya parçalarda yazan kelimeler sayesinde çocukların kelime belleği gelişir. Ayrıca harfleri hatırladıklarından kelimeleri gördüklerinde neyi ifade ettiğini anlamaları mümkün olur. Kelime oyunlarında yer alan kelimeler anne, baba, meyve, araç, sebze ve meslekler gibi çocukların bilgi sahibi olmasını sağlayacak kolay kelimelerden oluşur.

9.Satranç:

Satranç 6 yaşına ulaşan çocukların oynayabileceği oyuncaklar arasında bulunur. Satrancın sayesinde çocukların konsantrasyon, motivasyon ve hayal gücü gelişme gösterir. Satrançta bulunan taşların işlevini öğrenmeleriyle birlikte stratejik düşünmeye ve rakibini yenmeye odaklanırlar. Özellikle bu yaş grubuna özel tasarlanan figürlere sahip satranç taşlarıyla oynayarak keyifli zaman geçirirler.

10.Toplar:

Toplar çocukların her yaş dönemine hitap eden oyuncaklardandır. Bu nedenle 6 yaş için oyuncak arayanlar tarafından tercih edilmeleri de mümkündür. Çocukların seveceği renk ve figürlerde tercih edilen toplar çocukların arkadaşlarıyla birlikte oyun oynamalarına da yardımcı olur.

11.Kodlama setleri:

Kodlama robotların çalışma mekanizmasını kavramayı içeren bir dildir. Son yıllarda çocukların ilkokul çağından itibaren kodlama öğrenmesine önem verilir. 6 yaş çocuklar için tasarlanan kodlama setleri ise kodlama öğrenme sürecinin daha erken başlamasına yardımcı olur. Çocuklar oynayarak kodlamanın alt yapısını öğrenmeye başlarlar. Böylelikle çağın gelişimine ayak uydurmaları kolaylaşır.

Bunlar dışında 6 yaşındaki çocuklar için tamir seti, logo, dikiş seti, blok ve topaç gibi oyuncaklar da satın alınabilir. Bu oyuncakların büyütülen çocuğun zevkine ve ilgisine hitap etmesi önemlidir. Bunun için ebeveynler seçim yaparken çocukların hangi oyuncağa ilgi göstereceğini dikkate alarak seçim yapmalıdır.

6 Yaş Oyuncak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Oyuncakların 6 yaş çocukların ilgisini çekmesi ve onlarla oynamaları için doğru seçilmeleri gerekir. Bu yaş grubunda oyuncak seçimi daha zorlayıcıdır. Çünkü çocuğun karakteri oturmaya ve ilgi alanları oluşturmaya başlar. Ayrıca hızlı öğrenerek oyuncaklardan çabuk sıkılması mümkün olur. Bu nedenle 6 yaş oyuncak seçiminde annelerin ve babaların dikkat etmesi gerekenleri bilmeleri gerekir.

Bunlar;

  • Oyuncağın 6 yaş için üretilip üretilmediği kontrol edilmelidir.
  • Oyuncak tercih ederken kız veya erkeklerin ilgi gösterecekleri oyuncaklar tercih edilmelidir.
  • Çocuğun ilgi alanı dikkate alınarak oyuncak seçimi yapılmalıdır.
  • Çocuklar 6 yaşına gelmiş olsalar da seçilen oyuncağın çocuğa zarar vermeyecek özelliklerde olmasına dikkat edilmelidir.
  • Çocuğun sağlığını tehdit etmeyecek malzemeler kullanılarak üretilen oyuncaklar seçilmelidir.
  • Satın alınacak oyuncağın eğitici işlevinin de olmasına önem verilmelidir.
  • Çocuğun zihinsel ve fiziksel gelişimine katkısı olacak oyuncaklar satın alınmalıdır.
  • Fiyat standartlarına uygun oyuncaklar seçilmelidir.
  • Oyuncakların temizlenmesinde çocuk ve ebeveynleri zorlayacak durumlar olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Çocuğun anne, baba veya kardeşiyle birlikte oynayabileceği oyuncaklarının da olmasına önem verilmelidir.

Bunların dışında 6 yaşındaki bir çocuk için oyuncak satın alınırken çocuğun fikrine de önem verilmelidir. Seçebileceği oyuncaklar ona göstererek seçimi kendisi yapması sağlanmalıdır. Böylelikle oyuncaktan memnun kalmama durumlarında oyuncağı kendinin seçtiği çocuğa hatırlatılır.

6 Yaş Oyuncak Tavsiyesi

Çocuklar 6 yaşlarına ulaştıklarında bellekleri güçlü bir hale gelmiştir. Bu nedenle onlar için tavsiye edilecek oyuncakların belleklerinin güçlü kalmasına yardımcı olacak oyuncakların seçilmesi gerekir. Bu dönemde matematikle tanışmaları mümkündür ve bunu oyuncaklarla sağlaması oldukça kolay olur. Bunun için çocukların basit toplama ya da çıkarma yapabilecekleri oyuncaklara sahip olmaları belleklerinin çalışmasının devam etmesine yardım eder.

El becerilerinin güçlenmesi için çocukların lego yapması, yapboz tamamlanması ve bloklarla oynaması önemlidir. Böylelikle güçlerini harcayarak eğlenmeleri mümkün olur. Ayrıca ellerini kullandıkları için kaslarının gelişimi de devam eder.

Sonuç

Anne veya baba olarak 6 yaşında olan çocuğunuz için 6 yaş oyuncak tavsiyesi arıyorsanız hazırladığımız içerik sizlere yardımcı olacaktır. Verdiğimiz bilgiler size fikir verirken aynı zamanda seçiminizi kolaylaştırır. Bu sayede hiçbir fikriniz olmadan oyuncak seçmeniz yerine verdiğimiz bilgileri dikkate alarak daha kısa sürede doğru oyuncağı seçmiş olursunuz.

 

Unutmamalısınız ki pahalı oyuncak her zaman doğru oyuncak değildir. Fiyatından önce oyuncağın 6 yaşına ulaşan evladınıza gerçekten iyi geleceğinden, onu mutlu edeceğinden ve eğitici olabileceğinden emin olmalısınız. Seçim yaparken çocuğunuzla vakit geçirmenizi sağlayacak özelliklerdeki oyuncakları da tercih etmeniz mümkündür. Böylelikle satın alacağınız oyuncak çocuğunuz kadar sizin de eğlenmenize yardımcı olur.

Etiketler: 6 yaş, oyuncak, oyuncak tavsiyeleri, alınabilecek oyuncaklar, oyuncak önerisi, kaptan oyuncak
Kasım 28, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız.